Algemene voetverzorging tips:
Was uw voeten regelmatig met een milde (alkalivrije) zeep. Een dergelijke zeep “zonder zeep” zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast.
Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten af. In het bijzonder tussen de tenen.
Wrijf de voeten regelmatig met babyolie of een huidvriendelijke crème in ter voorkoming van een uitdrogende huid, kloofjes of andere beschadigingen van de huid.
Knip de teennagels altijd recht af, dit voorkomt het ingroeien van de nagels.
Als uw nagels bij het knippen snel splijten of afbrokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.
Knip, peuter of snijd nooit zelf aan eelt of likdoorns, de kans op verwonding is groot door gebruik van verkeerd gereedschap. Wel kunt u overmatig eelt verwijderen met een puimsteentje of voetvijl.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water.
Wanneer u wondjes op de voet heeft, mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.
Algemene tips voor het kopen van schoenen:
Koop schoenen altijd in de namiddag, omdat uw voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden.
Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de ene voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.
Pas de schoen altijd staande. Als de voet staat, is hij wat langer door het gewicht wat erop komt.
Loop een tijdje op de schoenen in de winkel rond. Bij twijfel niet kopen. Bij lopen wordt de voet zelfs weer iets langer dan bij staan.
De schoen loopt niet uit. Als een schoen te klein is, zal dat zo blijven. Wel wordt het bovenleer tijdens het gebruik soepeler, waardoor het zich aanpast aan het model van uw voeten.
Zorg voor een juiste lengte- en breedte- maat. Maat 40 van het ene merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Dus: let niet alleen op de schoenmaat maar vooral op de pasvorm.
Een goede stevige hielomsluiting, is belangrijk. Hoe steviger deze is, des te minder kans op zwikken van de enkels. De hielomsluiting moet niet met de duim in te duwen zijn.
De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte maar ook in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.
De hakhoogte moet zodanig zijn dat de kuit ontspannen is. Meestal is deze dan maximaal 3 cm hoog. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat.
De zool van een schoen moet zo soepel zijn zodat een goede afwikkeling mogelijk is. Als je de schoen in je hand hebt moet je de zool kunnen buigen bij de voorvoet.
Let op dat er geen stiksels of naden en versieringen, op en in de schoen, lopen over pijnlijke plekken op uw voet. Voel ook altijd met de hand in de schoen, om te voelen of de schoenen op die pijnlijke plekken voldoende glad zijn afgewerkt.
Indien een schoen een uitneembare binnenzool heeft kan deze eruit gehaald worden om de voet er staande op te “passen”, als de voet over de randen van zool vallen, is de schoen te klein voor de voet.
Heeft u podotherapeutische zolen (steunzolen), let dan op of u verdikkingen of inlays (inlegzolen) uit uw schoenen kunt halen, zodat uw zolen vlak in uw schoenen gelegd kunnen worden.